-
Yoga

 
Peuter & kleuter-Yoga

Peuters & kleuters ontdekken de wereld met een enorme intensiteit. En als volwassenen zijn we ons niet altijd bewust van de hoeveelheid prikkels die op onze kleintjes afkomen. Als de hoeveelheid prikkels te veel wordt kan dat leiden tot concentratieproblemen, boosheid, agressief gedrag, slaapstoornissen of onvermogen om zichzelf te vermaken. Tv is geen ontspanning.. het kindje krijgt dan nog steeds teveel prikkels binnen. En het biedt ook geen ruimte voor lichamelijke ontwikkeling, gebruik van de zintuigen en het ontdekken van het eigen ik. Yoga geeft die gelegenheid wèl. Op een rijtje gezet biedt Yoga de kans voor de kleintjes om:
 
·         zich te ontspannen..
·         vertrouwd te raken met hun innerlijke wereld..
·         zelfvertrouwen te krijgen..
·         hun eigen creativiteit aan te spreken..
·         en om zich te uiten..
 
We doen dit op een verantwoorde en vrolijke manier. Met aandacht voor actieve en rustgevende Yogaoefeningen, speelse ademhalingsoefeningen , het stimuleren van de zintuigen en spelletjes.
 
Door Yoga zal uw kleintje meer in contact komen met zichzelf en de innerlijke wereld. Dit maakt hen sterker en beter bestand tegen de buitenwereld, - die soms behoorlijk overweldigend kan zijn -. De positieve uitwerking op het lichaam is de bevordering van:
 
·         een goede lichaamshouding ..
·         de motorische vaardigheden..
·         een goede weerstand..
·         de werking van spieren, organen, klieren en de bloedsomloop..
 
Naast dat fysieke stuk gaat het bij Yoga ook om de ademhaling, de aanraking en de zintuigen, hierdoor worden de peuter & kleuter in hun hele wezen aangesproken, en zie je verbetering in het volgende:
 
·         meer zelfvertrouwen..
·         groter zelfbewustzijn..
·         beter concentratievermogen..
·         en een emotionele groei..
 
Dat maakt Yoga zo bijzonder! Lichamelijk en geestelijk wordt je er sterker van. En het geeft veel plezier in het ontdekken en het ervaren. Yoga is daarom ook heel geschikt voor peuters & kleuters - die nog volop aan het onderzoeken zijn -. Door al jong met Yoga te beginnen, leg je een goede basis voor een gezond en evenwichtig leven

(** bron; Yoga voor peuters en kleuters, van M. Tiemstra.).
 
 
Yoga voor grotere kinderen
 
Ook voor de oudere kinderen is Yoga van grote waarde. We leren om rustiger te ademen zodat we beter bestand zijn tegen momenten van grote druk en stress. (Wat helaas vaak voorkomt op basisscholen, en het voortgezet onderwijs). Tevens versterken wij ons lichaam door de Yoga-oefeningen en leren we om te ontspannen. Allemaal fijne oefeningen, en disciplines welke we ook thuis kunnen oefenen.

 
Dit geldt uiteraard ook voor: 
° de oudere jongeren
° de volwassenen
° de senioren,
° en de zwangeren.

 
Ik geef Dru-Yoga, een zachte vorm van Yoga. Waarbij het vooral gaat om de vloeiende bewegingen, de aandacht die men daarin brengt -zodat ons Zelf-Bewustzijn wordt vergroot- en het plezier daarin. Met als cadeau dat ons lichaam soepeler en sterker wordt, en men beter leert te ontspannen. Het gaat niet zozeer om het presteren. Yoga geeft een gevoel van welbehagen en rust. Van vrede. Als u pijnen heeft dan pas ik de oefeningen aan uw behoefte en kunnen aan. U hoeft nooit het gevoel te hebben dat u 'iets niet kunt'.
De lessen zijn opgebouwd uit:
 
- Activatie van het lichaam
- Energie Block Release (E.B.R.) & oefenreeksen
- Asana's (Dit zijn de klassieke Yoga-oefeningen)
- Pranayama (Ademhalingstechnieken)
- Concentratie * Meditatie * DIEPE Ontspanning
 
De ZwangerschapsYoga wordt gegeven volgens de methode van Shiva Rea, mooi, vloeiend, en heel bewust. Het zachte en energetische stuk komt er natuurlijk ook bij, en dat is weer geheel volgens methode Dru-Yoga.
 
U bent altijd welkom om eens te komen proberen in één van de lessen.
Namasté :-)
 
Verder wil ik even Helen Purperhart en Marjolein Tiemstra hartelijk bedanken voor hun bijdrage aan de manier waarop wij heden ten dage KinderYoga kunnen geven .. Ik maak dankbaar gebruik van jullie geweldige lectuur :-)
 
 
Dru-Yoga (Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie)
 
Dru yoga (Sanskriet: dru = lopen), ook wel yoga van het hart, is een bewegelijke vorm van yoga die werkt met series, die Energy Block Release (EBR) worden genoemd. De yogamethode is een vorm van hatha yoga gebaseerd op de godheid Dhruva. Het woord Dru in de naam verwijst naar Dhruva, een prins uit de hindoeïstische mythologie die door de god Vishnoe werd vereerd met het eeuwige verblijf op de poolster (Dhruva Nakshatra in het Sanskriet). Het verhaal van Dhruva's leven wordt vaak aan kinderen verteld als een voorbeeld van doorzettingsvermogen, devotie, standvastigheid en vrijheid van angst en was de inspiratie voor deze yogastijl.
In deze vorm van yoga komt de betekenis van Dhruva terug als stilte en onveranderlijkheid, als de poolster die op een vast punt aan de hemel staat en waaromheen alle andere sterren lijken te bewegen. Dit symboliseert het vinden van een stille plek van binnen, waarbij iemand stormen om zich zou waarnemen zonder uit balans te raken. Dru yoga zou helpen de wereld liefdevoller te zien en milder en met vertrouwen in het leven te staan. Verder zou men er energiek, uitgerust en vrolijk van worden.
Deze yoga werkt onder andere met chakra's en met name het hartchakra. Dit gebeurt op basis van golvende en vloeiende zwaaibewegingen die meestal worden ondersteund door muziek. Hiermee zou prana weer op gang gebracht worden. Bij dru yoga speelt pranayama (ademhaling) een grote rol. Verder kenmerkt het zich door buigingen van de gewrichten, het werken aan kernstabiliteit en golvende en draaiende bewegingen van de ruggengraat en meditatieve oefeningen.
 
In Dru yoga is er sprake van vijf stadia:
 
  1. Activatie
  2. Energy block release
  3. Dru-yoga asana's en sequenties
  4. Ontspanning
  5. Meditatie
 
 

 
Je dient Flash geïnstalleerd te hebben om deze pagina te bekijken.